AGRICULTURA 2019-Aspecte pozitive dar și negative privind subvențiile.Incidente/ accidente în agriculutură.

Prof. univ.dr. Gheorghe Onțanu. Vicepreședinte Partid ADER

Romania a preluat oficial, conform Tratatului de la Mastricht, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019,iar în seara zilei de 10 ianuarie 2019,la Ateneul Român a avut  loc întîlnirea oficială dintre autoritățile romîne inplicate de funcția pe care,timp de 6 luni,Romania o va avea, pentru a conduce efectiv destinele Uniunii Europene și liderii Comisiei Europene,Consiliului Uninii Europene și Parlamentului European, alături de celelalte State Membre ale Uniunii Europene, de Comisia Europeană ,Parlamentul Uniunii Europene și celelalte organe instituite prin Tratatul de la Mastricht,negociat în 1992 și intrat în aplicare la 1 ianuarie 1993.

Consiliul pentru Agricultură,unul dintre cele mai importante10 Consilii de Miniștri ce constituie Consiliul Uniunii Europene,va fi prezidat de doamna Prim Ministru Viorica Vasilica Dăncilă,ca reprezentare politică secodată de domnul ministru Petre Daea și echipele tehnice de negociatori ministeriali,deja notificate oficial de domnul ministru și va avea de soluționat cel puțin trei aspecte foarte dificile:

a.reformarea Politicii Agricole Comune pentru măsuri care să întărească conceptele strategice al funcționării Uniunii Europene:cel de coeziune economică și socială a Statelor Membre,principiul de cooperare și principiul competitivității.

b.restructurarea Politicii Agricole Comune impusă de Brexit.

c.formularea planului financiar pentru perioada 2020 2027,implicit sumele partajate între Statele Membre pentru fondurile structurale pentru agricltură și definirea nivelului subvențiilor și a domeniilor agricole sprijinite prin subevnții,pentru fiecare Stat Membru.

Dorim Guvernului Romaniei mult succes și negocieri profesioniste pentru ca Romania să atragă cît mai mult din calitatea sa de Stat Membru care asigură Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

I.SĂNĂTATEA ANIMELELOR

1.Alertă în agricultură-focar de gripă aviară ăproape de granița Romaniei

Pericol major la granița României cu Bulgaria! Gripa aviară înaintează cu pași repezi spre țara noastră, iar autoritățile române au transmis deja o informare către cetățenii români din apropierea graniței, care sunt atenționați să respecte un set de reguli pentru prevenirea acestei boli.Eusper să nu se repete situația din 2005-2006

Conform unui document transmis primăriei din Calafat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), gripa aviară se află foarte aproape de România: informațiile preluate de la cotidianul de profil agricol “Agrointeligența“ relevă că “A fost depistată evoluția unui focar de influență aviară,înalt patogenă-H5N8,în Bulgaria,la granița cu județul Dolj, în localitatea Kosovo,regiunea Vidin. În urma confirmării focarului de boală din Bulgaria, se aplică măsurile de combatere specifice, stabilite prin Manualul Operațional pentru Influența aviară și se realizează măsurile specific,în conformitate cu legislația specifică, respectiv Directiva 2005/94/CE”.

ANSVSA atenționează locuitorii din Calafat, în scopul prevenirii apariției acestei boli, că au următoarele obligații:

a.să țină păsările în adăposturi închise, isolate,

b.să interzică accesul păsărilor domestice la diferite locuri de apă,

c.să interzică folosirea în adăparea păsărilor domestice a apelor de suprafață,

d.de asemenea, este interzisă organizarea de târguri, piețe și expoziții”, se mai arată în documentul transmis.

2.Vești despre tranșa a doua de bani pentru desp[gubiri PPA

Comisia Europeană a virat României alte 3,9 milioane de euro pentru combaterea pestei porcine africane (PPA). Această sumă reprezintă a doua tranșă din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii Europene pentru combaterea epidemiei care a lovit țara noastră.

“Comisia Europeană a virat către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în data 28 decembrie, a doua tranşă în valoare de 3,9 milioane de euro, din grantul în valoare de 34.278.750 de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii la acţiunile angajate de ţara noastră pentru combaterea pestei porcine africane. Această plată a fost efectuată în condiţiile în care Decizia de acordare a subvenţiei, permite plata unui avans de până la 50% şi a plăţilor ulterioare”, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit ANSVSA, corespondenţa oficială a Comisiei Europene prevede că următoarea tranşă din avans va fi acordată atunci când situaţia bugetară o va permite.

“Plata, într-un timp scurt de la acordarea Deciziei Grant, a 13,9 milioane de euro din avansul de 17 milioane de euro, este o confirmare a faptului că Guvernul României a acţionat şi acţionează pentru combaterea pestei porcine africane în deplină conformitate cu solicitările Comisiei Europene”, informează ANSVSA.

Prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, din grantul acordat de Comisia Europeană pentru măsurile de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane, a fost virată României în data 13 decembrie 2018.

Conform celor mai recente date oficiale, numărul focarelor de PPA din România a ajuns la 1.145, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 558 de cazuri la mistreţi.

În total, au fost uciși 364.212 de porci afectaţi de această boală, iar 8.535 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 28 decembrie 2018. Valoarea totală a plăţilor a ajuns la aproape 251,121 milioane de lei.

II.AGENȚIA DE PLĂȚI ȘI INTERVENȚII ÎN AGRICULTURĂ

1.Concurs- Adrian Pintea își continuă mandatul la conducerea APIA!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA),instituția care se ocupă cu plata subvențiilor către fermieri are la conducere, de joi, 10 ianuarie, un director general care este titular pe postul pe care îl ocupă din anul 2016. Adrian Pintea a susținut și a câștigat concursul pentru postul vacant de conducere!

Anunțul pentru scoaterea la concurs a postului de director general al Agenției de Plăți a fost postat de Ministerul Agriculturii pe site-ul propriu la începutul lunii decembrie. La concurs s-au înscris doi candidați care au îndeplinit condițiile de participare la examen între care și actualul director, Adrian Pintea. După un examen

scris și examenul oral din ianuarie, rezultale finale l-au confirmat pe șeful APIA

în fruntea instituției cu un punctaj de 184,6 de puncte.

Adrian Pintea are o experiență impresionantă în ceea ce privește activitatea în cadrul agenției de plăți fiind în instituție chiar de la înființarea acesteia. Pintea a venit în fruntea APIA Central într-un moment extrem de sensibil pentru agricultură când în numai o jumătate de an, Agenţia a trecut prin plecările intempestive ale altor directori precum Ioan Merca, Florin Faur şi Nicolae Horumbă. La acel moment, situația plăților era una problematică, cu numeroase incidente precum blocaje de zile întregi în sistem și un soft informatic care se actualiza pe măsură ce se efectuau și plățile. Adrian Pintea a realizat o reorganizare în cadrul APIA, reușind să pună în aplicare ordinul ministrului Petre Daea cu privire la un calendar strict de termene pentru plata subvențiilor. Astfel, în toamna anului 2017, în premieră, ministrul Daea a fost alături de echipa APIA la demararea plății avansului pe 16 octombrie, performanță continuată și în toamna anului trecut.

2.Subvenții APIA: decizie pentru plata urgentă a fermierilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că se fac toate eforturile pentru ca nicio cerere de plată să nu fie respinsă.În cazul fermierilor unde, în urma controalelor, s-au găsit neconformități, acestea sunt analizate și se caută soluții pentru ca sancțiunile aplicate să fie minime. ”Din nefericire, mai sunt situații, unde erorile au apărut și este nevoie de clarificări. Noi socotim că mai bine întârziem 2-3 zile sau mai mult, nu mi-aș dorit, pentru a clarifica o situație, decât să îi spui, din capul locului, că dosarul nu este bun și nu ai dreptul la aceste subvenții. Asemenea abordare nu există în MADR”, a declarat ministrul agriculturii Petre Daea.

Astfel, urgența plăților este condiționată de situația cererilor fermierilor.

Declarațiile ministrului Petre Daea nu îi mulțumesc pe fermierii care încă nu au intrat la plată la APIA. Aceștia doreau să afle de la șeful MADR când va fi demarată plata și pentru agricultorii și crescătorii de animale ce s-au aflat în eșantionul de control prin teledetecție. Până în prezent, aceștia nu au primit niciun euro din sumele aferente anului de cerere 2018.

Conform celor anunțate de domnul ministru Petre Daea, înțelegem că nu există un termen clar pentru începerea plăților la cererile fermierilor aflați la control. Există însă un termen pentru finalizarea lor – 31 martie, termen ce vizează toate plățile către fermieri pentru Campania APIA 2018.

3.Ultima oră! subvențiile fermierilor, blocate la guvern!

La data de 7 ianuaie 2018,cotidianul “Agrointeligența“relata că “subvențiile fermierilor, în pericol să fie întârziate la început de 2019 la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)!

Crescătorii de animale și agricultorii așteaptă în luna ianuarie banii pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), sume ce se achită pentru Campania 2018, din bugetul de stat aprobat pentru 2019.

Potrivit presei generaliste însă se pare că Guvernul ”a uitat” să aprobe în ultima ședință din 2018 banii alocați pentru acest an. Această acțiune va duce implicit și la întârzierea plăților care se fac din bugetul național chiar dacă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este pregătită să dea drumul banilor!

APIA a anunțat, prin intermediul Ministerului Agriculturii, sumele ce sunt alocate în Campania 2018, pentru crescătorii de animale și agricultorii care au cerut Ajutorul Național Tranzitoriu. Acești bani, ca și cei pentru motorină, se achită din bugetul de stat și nu vin de la Uniunea Europeană, precum restul sumelor care ajung la fermierii români. Plata schemelor este condiționată însă de aprobarea bugetului pentru anul 2019, decizie pe care Guvernul a omis-o însă la final de an.

Scăparea Guvernului a ajuns și în atenția președintelui României, Klaus Iohannis, care, într-o declarație recentă, a cerut Guvernului să prezinte de urgenţă bugetul de stat pentru 2019 şi să dea explicaţii privind existenţa unor probleme legate de alocarea banilor pentru acest an. În opinia şefului statului, întârzierea cu aproape două luni ridică semne de întrebare.

Președintele a semnalat că “Este o problemă gravă. Am pus această întrebare în decembrie şi o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget. Nu există, la momentul acesta, niciun proiect de buget.

Ba dimpotrivă, în loc să se ocupe de buget, fiindcă toată lumea are nevoie de

bugetul pe anul în curs, pentru că deja este târziu, se ocupă de schimbat şefi de la ANAF şi din alte poziţii, lucru care mie îmi dă foarte mult de gândit. Probabil există probleme cu bugetul. Aceste lucruri trebuie să le explice de urgenţă PSD şi să vină cu un proiect de buget”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Opoziția și economiștii consideră că legea bugetului întârzie pentru că guvernnaţii nu au soluții pentru asigurarea banilor pentru creșterea salariilor și se tem că vor fi introduse noi taxe și impozite.

APIA este însă pregătită să dea drumul banilor

Potrivit informațiilor,agenția de plăți este pregătită să dea drumul banilor pentru fermieri dar plățile ”atârnă” de aprobarea bugetului pentru anul 2019.

Sumele alocate pentru schemele amintite mai sus au fost deja anunțate, urmând ca acestea să fie aprobate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial, urmând ca după aceste demersuri APIA să anunțe și cuantumurile pe cap de animal sau hectar.

Alte scheme care se plătesc din Bugetul Național sunt: subvenția pentru motorină, ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale și Programul Național Apicol (PNA) care se plătește 50 la sută din Bugetul Național și 50 la sută din bani europeni.

4.Ministrul Petre Daea îi laudă pe funcționarii APIA: N-au în față televizoare, ci dosare întregi!

Peste un miliard și jumătate de euro au ajuns în conturile fermierilor români începând de la 16 octombrie și până pe 20 decembrie, sume plătite pentru achitarea subvențiilor din Campania 2018 ,atât în avans, cât și pentru plata finală. Sumele virate pentru agricultorii și crescătorii de animale îl mulțumesc pe ministrul agriculturii, Petre Daea,care a transmis joi – 3 ianuarie,un mesaj de mulțumire pentru funcționarii Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Și anul trecut și anul acesta ne-am atins programul de accesare a banilor europeni,a mai subliniat ministrul care a ținut să răspundă și celor care au interpretat în mod malițios activitatea de accesare a banilor europeni.

Șeful de la Agricultură a mai spus că, numai la APIA, pentru a depune cererea unică în acest tipar, se folosesc 324 de tone de hârtie. 

În același context, ministrul a precizat că APIA a reluat, din 3 ianuarie, plățile către fermieri, după ce a acordat, începând cu 16 octombrie 2018, 1,063 miliarde de euro ca avans, iar ca plată finală 557,57 milioane de euro.

5.Șef APIA despre subvenții: circa 500 lei/cap la bovine și 5 euro/cap la ovine

Vești de ultimă oră despre subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Un director din cadrul APIA face dezvăluiri despre sumele care ar putea ajunge la crescătorii de animale în perioada următoare.

Într-o declarație făcută pentru postul de Radio Reșița, Dumitru Stepănescu – directorul agenţiei APIA Caraş-Severin, spune că urmează să fie demarate și plățile pentru crescătorii de animale. Astfel, conform șefului din cadrul agenției de plăți, cuantumul ce va fi achitat pentru ajutoarele naţionale tranzitorii din zootehnie va fi de circa ”500 de lei, iar la ovine şi caprine de aproximativ 5 euro pe cap de animal”.

Acestea sunt primele cuantumuri înaintate în spațiul public de către un oficial la APIA,după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat proiectul cu bugetele propuse pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii aferente campaniei APIA 2018 pentru sectorul vegetal și zootehnie.

6. Subvenția pentru lână. Oierii au primit banii pentru anul 2018

Oierii și-au primit subvenția pentru lână! Crescătorii de ovine beneficiază de un sprijin financiar de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată, bani proveniți de la bugetul de stat, în baza unui program de ajutor de minimis.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, 104 oieri au îndeplinit condiţiile de eligibilitate în cadrul Programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii. Liviu Munteanu, coordonatorul programului la nivelul județului Caraș-Severin, a declarat pentru”Radio Reşiţa“ că, oierii au încasat, în total, la sfârşitul lunii decembrie 2018, 160.000 de lei, adică aproximativ 1.500 de lei pentru fiecare exploataţie.

Anul acesta, după ce se va da undă verde programului de la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, specialiştii cărăşeni vor discuta cu fiecare crescător de ovine interesat pentru a-l ajuta la întocmirea documentaţiei necesare pentru obţinerea de fonduri în urma lânii comercializate.

Petre Daea a declarant, în prima conferință de presă de la începutul acestui an, că la nivel național au fost colectate 14.274 de tone de lână și 8.063 de oieri au primit bani de pe urma comercializării acesteia. Datele arată că media achitată a fost de circa 1.700 de lei pe exploatație.Programul de susținere a crescătorilor de ovine a fost demarat de MADR în 2018 și oferă oierilor o subvenție de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată.

7.Direct de la Guvern:anunțul premierului despre plata subvențiilor către fermieri!.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește noi fonduri pentru

plata subvențiilor către fermieri. În regim de decont, Comisia Europeană va vira luna viitoare, în februarie, 452 de milioane de euro, pe lângă cele peste 800 de milioane de euro ce au intrat în conturile naționale în primele zile ale anului.

Premierul României,doamna Viorica Dăncilă,a anunțat sumele de la Uniunea Eurooean din care se vor face următoarele plăți către fermieri. ”În primele zile ale anului, România a primit de la Comisia Europeană 807,5 milioane de euro. Sunt fonduri acordate fermierilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA, fondul din care se fac plățile directe de la APIA ). Ca urmare a muncii organizate și a respectării graficului de acordare a subvențiilor către fermieri, urmează să primim la începul lunii februarie încă 452 de milioane euro”, a declarat Viorica Dăncilă la ședința de Guvern di data de 10 012019.

Fermierii așteaptă reluarea plăților la APIA și intrarea unor noi scheme la plată în 2019. Agricultorii și crescătorii de animale speră că Guvernul va aproba cât mai repede și plafoanele pentru plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, scheme achitate de la bugetul de stat.

8.Oficial:plăți reluate la APIA. primii fermieri cu banii în conturi în 2019!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a reluat plata regulară aferentă Campaniei 2018, autorizând la plată, în data de 08.01.2019, un număr de 4.722 fermieri cu suma totală de 11,26 milioane euro, așa cum a fost programat încă de la începutul anului 2019.

Plățile vor continua până la 31 martie 2019, conform graficului stabilit, astfel încât toți beneficiarii să primească banii cuveniți.

În perioada 16 octombrie 2018 – 08 ianuarie 2019, APIA a autorizat la plată pentru Campania 2018 suma totală de 1,694 miliarde euro, reprezentând avans și plată regulară.

Facem precizarea că efectuarea plății regulare a început în data de 01 decembrie 2018 fiind plătiți până la data prezentei un număr de 702.247 fermieri cu suma totală de 616,07 milioane euro.

Reamintim că plățile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:
            a. 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28.09.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 351/04 din 01.10.2018, pentru plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);
             b.4,6585 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.12.2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 448/01 din 30.12.2017, pentru plățile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

9.Pentru producătorii români de lapte!

Alocare generoasă de la Uniunea Europeană pentru fermierii români! Eurodeputatul român, Daniel Buda, anunță că programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în şcoli continuă pentru cei peste 30 de milioane de copii din întreaga Uniune! Foarte important, Comisia Europeană încurajează autoritățile să se orienteze spre achiziționarea fructelor, legumelor și laptelui de la producătorii locali, iar produsele să fie de înaltă calitate.

Programul european prin care elevii sunt încurajaţi să consume fructe şi lapte în şcoli este reluat odată cu întoarcerea elevilor din vacanța de iarnă. Obiectivul acestui program este promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor. Astfel, acesta presupune distribuirea de fructe, legume și produse lactate, precum și sprijinirea proiectelor educaționale specifice care să le explice copiilor importanța unei bune alimentații și modul în care sunt produse alimentele.

Bugetul total al Uniunii Europene pentru schemele de încurajare a consumului de fructe şi legume şi de distribuţie a laptelui este de 250 milioane de euro pe an. România beneficiază de o alocare generoasă, de peste 17 milioane de euro, din care peste 10 milioane de euro reprezintă fonduri pentru distribuirea lactatelor, a treia cea mai mare sumă la nivelul blocului comunitar. În anul şcolar 2016-2017, peste 30 milioane de elevi, în principal copii cu vârsta între 6 şi 10 ani, au participat la cele doua programe şi au primit, în total, 74.000 tone de fructe şi legume şi peste 285.000 tone de produse lactate.

Comisia Europeană încurajează autoritățile să se orienteze spre achiziționarea fructelor, legumelor și laptelui de la producătorii locali, iar produsele să fie de înaltă calitate. De asemenea, pe lângă aceste fructe, legume și lapte, Comisia încurajează autoritățile să ofere și produse precum sucuri naturale, supe, iaurturi și alte produse lactate astfel încât elevii să beneficieze de o dietă alimentară variată și bogată în substanțe nutritive. Astfel de programe reprezintă instrumente extrem de bune în vederea promovării unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor, asigurând bazele unui stil de viață sănătos!

III.ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE

1.Terenuri irrigate în 2019:investițiile în sistemele de irigații ajung și în vestul țării

Ministrul agriculturii, domnul Petre Daea, a declarat, în prima conferință de presă din acest an, că sistemul de irigații din România rămâne în continuare unul dintre cele mai importante obiective, atât la nivelul ministerului, cât și al Guvernului. Ministrul agriculturii a mai spus că și-a fixat drept țintă ca, până în 2020, să existe în țara noastră două milioane de hectare în sistem de irigat, iar de anul acesta, investițiile în sistemele de irigații vor ajunge și în zona de vest a României.

Ministrul Agriculturii a decis ca programul național pentru refacerea sistemelor de irigații să ajungă și la fermierii din vestul țării. În primă fază, proiectul major anunțat aici este Canalul Morilor din județul Arad, lucrările fiind deja contractate printr-o licitație făcută toamna trecută. “Anul trecut am reabilitat sistemele de irigații de la Manoleasa, Stânca Costești, Siret-Bărăgan și multe alte obiective. 

Anul acesta va fi brăzdat de mai multe obiective de investiții, dintre care câteva foarte importante: Drumul Morilor de la Arad, Canalul Morilor, mai bine zis. Toată lumea a vorbit despre el, dar niciunul nu s-a uitat cu interes spre această zonă. Avem sisteme de irigații care se vor pune în mișcare cu un an de zile mai devreme față de termenul de punere în funcțiune, asta a însemnat muncă, acțiune concretă, răspundere formidabilă și o grijă pe măsura din partea guvernului pentru a acorda bani agriculturii pentru acest sistem de irigații”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea.

“România trebuie să irige țara. Acest obiectiv, ca și altele, face parte din preocuparea constantă a guvernului și a fost alimentat cu sume importane de la bugetul statului, pentru că sumele se dau de la buget, urmând ca apoi prin metodologia impusă de regula europeană, să recuperăm aceste sume de la Uniunea Europeană și o să vă spun apoi ce a însemnat această recuperare, ca o preocupare majoră pentru noi, la nivelul guvernului și la nivelul țării, implicit și direct interesați și obligați de statutul pe care îl avem și de fișa postului de către ministerul Agriculturii”, a spus ministrul.

Domnul ministru Daea vrea ca ”până în 2020 România să ajungă să aibă 2 milioane de hectare funcționale în sistem de irigat: “Anul trecut am avut 47 de obiective de irigații. Rămân în continuare, și mai mult decât atât, știți foarte bine că am pus în mișcare sisteme de irigații care erau înghețate, erau ascunse în negura vremii, erau abandonate practic” .

 ”Am investit multă încredere și speranță în aceste sisteme de irigații. Din nefericire, de-a lungul vremii ele au fost abandonate, iar noi prin programul de guvernare am pus în pagina bugetară multianuală peste un miliard de euro de la bugetul statului, pentru a reface sistemul de irigații, până la nivelul de 2 milioane de hectare care trebuie să fie funcționale în 2020”… ” Până la această dată am pus în mișcare sisteme de irigații ca să asigure o suprafață de 1.200.000 de hectare care poate fi irigată. S-au încheiat contracte de un milion de hectare de către fermieri, este un lucru excepțional că fermierii au căpătat încredere și s-au angajat prin semnătură, prin contracte cu statul și aceasta a fost posibilă și datorită faptului că alimentăm canalele de irigații cu apă gratuit, apă al cărui cost de punere în mișcare, de scoatere din resurse, împinsă pe canal și adusă la plantă până la stația de punere sub presiune este susținut de la bugetul statului”.

România va fi țara porumbului cu 16 milioane de tone recoltă națională

Ministrul Agriculturii speră ca România să ajungă în viitor la o producție record de 16 milioane de tone de porumb prin intermediul sistemului de irigații: “Un obiectiv pe care îl urmărim cu foarte multă atenție la nivelul ministerului, care trebuie să fie piatră de temelie pentru orice concept agricol care s-ar perinda prin această clădire, este că România trebuie să irige țara, iar minimum 1 milion de hectare de porumb poate să rămână în perimetrul irigabil, știindu-se ce înseamnă pretenția față de apă, pretabilitatea culturilor în sistem neirigat, știindu-se nevoia de rotație într-un asolament bine gândit în așa fel încât, pe de-o parte să folosim condițiile de mediu, pe de altă parte să folosim rațional, în ordine agronomică, succesiunea de culture, pentru a beneficia de acest avantaj formidabil al rotației culturilor, care prin inteligență poate să aducă un scor formidabil țării.

De aceea, acest milion de hectare cu 16 tone la hectar care vor fi posibile de realizat la irigat să asigure României continuitatea în acest proces de relansare agricolă în plan european. Avem 2 ani de zile de când suntem pe podium pe prima treaptă la cultura porumbului și floarea-soarelui, două culturi pretabile sistem de irigat, care pot da succes României. Un milion de hectare la irigat înseamnă din capul locului 16 milioane de tone de porumb, producție pe care nu o poate atinge o altă țară din Uniunea Europeană”.

IV.FISCALITATE AGRICOLĂ

1.Impozitare agricultură–Cod Fiscal:lista culturilor agricole scutite de impozit

Unele culturi agricole vor fi scutite de impozit! Începând din acest an, veniturile obținute de agricultori din cultivarea plantelor medicinale și aromatice, inclusiv din culturile de levănțică, pe cel mult 2 hectare, vor fi considerate neimpozabile, potrivit unei noi legi care aduce modificări la Codul Fiscal și care, la finele anului trecut, a fost promulgată de Președintele României Klaus Iohannis.

Până acum, potrivit Codului Fiscal, erau considerate neimpozabile veniturile obținute din suprafețe de până la 2 hectare de cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr și hamei pe rod. Acestora li s-a alăturat, începând cu 1 ianuarie 2019, și culturile de plante medicinale și aromatice, inclusiv de lavandă.

“Cultivarea plantelor medicinale și aromatice cunoaște o nouă etapă în care numărul celor care caută tratamente medicinale este în creștere. Cu o climă temperată, România este locul în care astfel de plante medicinale pot fi cultivate pe suprafețe extinse, existând, astfel, și calea de umplere a ”golului” manifestat în procesul de export”, susțin autorii proiectului de lege.

Senatorii reduseseră în vară suprafața la 1 hectar, dar deputații au revenit la forma inițială, respectiv la o suprafață de 2 hectare.Noua lege stabilește, totodată, că scutirea de impozit pe venit va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2019.

Iată care este lista actualizată a veniturilor neimpozabile din agricultură, silvicultură

și piscicultură, cu precizarea că pentru suprafețele/efectivele ce depășesc pragurile de mai jos, venitul din activitatea agricolă se stabilește pe bază de norme de venit.

Nr. crt. Produse vegetale Suprafață
1. Cereale până la 2 ha
2. Plante oleaginoase până la 2 ha
3. Cartof până la 2 ha
4. Sfeclă de zahăr până la 2 ha
5. Tutun până la 1 ha
6. Hamei pe rod până la 2 ha
7. Legume în câmp până la 0,5 ha
8. Legume în spații protejate până la 0,2 ha
9. Leguminoase pentru boabe până la 1,5 ha
10. Pomi pe rod până la 1,5 ha
11. Vie pe rod până la 1 ha
12. Arbuști fructiferi până la 1 ha
13. Flori și plante ornamentale până la 0,3 ha
14. Plante medicinale și aromatice până la 2 ha
Animale Nr. capete/Nr. de familii de albine
1. Vaci până la 2
2. Bivolițe până la 2
3. Oi până la 50
4. Capre până la 25
5. Porci pentru îngrășat până la 6
6. Albine până la 75 de familii
7. Păsări de curte până la 100

Atenție! Norma de venit este specifică doar persoanelor fizice care desfășoară activități independente, indiferent de forma de organizare – PFA- persoană fizică autorizată, II – intreprindere individuală sau IF – intreprindere familială.

2. Ce trebuie să știi despre impozitul pe norma de venit în agricultură:

Trebuie să vedem cine îl plătește, cum se calculează și ce declarații se depun la ANAF Persoanele care dețin suprafețe agricole și efective de animale ce depășesc un anumit plafon sunt obligate la plata unui impozit indiferent dacă vând sau nu produsele obținute.

Impozitul pe norma de venit în agricultură se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit. Prin venituri din desfăşurarea unei activităţi agricole se înţelege, potrivit prevederilor art.103 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea sau creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. 1/14/2019

Depăşirea limitelor menţionate în tabelul anterior, generează impozitarea veniturilor, pe bază de norme anuale de venit. Impozitarea persoanelor care desfăşoară aceste activităţi se face indiferent dacă valorifică sau nu,în stare naturală, produsele obţinute.

Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului net anual din activități agricole stabilite, impozitul fiind final. Declararea suprafețelor cultivate/cap de animal/familie de albine deținute la data depunerii declarației, a venitului anual impozabil, precum și a impozitului datorat, calculat, se efectuează prin declarația prevăzută la art. 120 din Codul fiscal, iar termenul legal de depunere este până la data de 15 martie, inclusiv, a anului în curs.

În situația modificării structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale/numărului de capete de animale/familii de albine, contribuabilii care au depus declarația prevăzută la art. 107 alin. (2) din Codul fiscal, înainte de termenul prevăzut de lege, pot depune o nouă declarație pentru anul în curs, până la data de 15 martie, inclusiv.

În cazul asocierilor fără personalitate juridică care au depus declarația prevăzută la art. 107 alin. (5) din Codul fiscal, înainte de termenul prevăzute de lege, asociatul desemnat poate depune o nouă declarație până la data de 15 februarie, inclusiv, a anului în curs. Informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deținute de către contribuabili la data de 15 martie, inclusiv, sau de către asocierile fără personalitate juridică la data de 15 februarie, inclusiv.

Pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili, organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat, calculat prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Impozitul astfel determinat de organul fiscal competent reprezintă impozit final şi nu se recalculează. 1/14/2019

Nedepunerea declarației menționate se sancționează cu amendă contravențională, de la 500 lei la 1.000 lei, conform prevederilor art.336 alin.(1) şi (2) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru veniturile obţinute din desfăşurarea activităţilor agricole impuse pe bază de norme anuale de venit, persoanele fizice respective datorează şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, a cărei bază lunară de calcul, este, potrivit prevederilor art.172 din Codul fiscal, valoarea anuală a normei de venit, determinată raportată la numărul de luni în care s-a desfăşurat activitatea.

Nu au obligaţii de declarare şi nu datorează impozit persoanele fizice care deţin suprafeţe necultivate sau se încadrează în limitele stabilite în tabelul menţionat la pnctul 2 al acestui capitol.

3.Ai PFA sau II? verifică să nu fie pe lista radierilor din 2019!

Legislație nouă pentru PFA și II în 2019! Persoanele fizice autorizate și Intreprinderile Individuale riscă să fie radiate în aceast lună, dacă nu respectă o lege intrată în vigoare și care își face efectele din 17 ianuarie 2019.

La nivel național, riscă să fie radiate circa 30.700 de PFA şi 12.500 de II, începând cu data de 19 martie 2019, de către Oficiul Naţional Registrul Comerţului (ONRC). Sunt  vizate PFA-urile şi II-urile care nu și-au redus clasele de activităţi la 5, respectiv 10.

 Prevederea este cuprinsă într-o lege publicată în Monitorul Oficial în urmă cu doi ani şi care intră în vigoare la data de 17 ianuarie.Legea 182/2016 prevede că „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, iar „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.

Număr limitat de salariați

 De asemenea, o PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane,angajate de aceasta,în calitate de angajator,cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii. Întreprinderea individuală poate angaja cel mult opt salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii, cu persoane fizice şi juridice, cu alte întreprinderi individuale, cu PFA sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activităţi econo mice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii 182/2016, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut anterior trebuiau să solicite oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului referitoare la obiectul de activitate.

Actul normativ mai prevede că modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate şi emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii depuse de ONRC, cu titlu gratuit.

Începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.

PFA şi II care nu vor să renunţe la clasele de activităţi pot să se transforme în SRL.

Lista cu toate PFA și II care urmează să fie radiate în fiecare județ o găsiți AICI

V.INCIDENTE ȘI ACCIDENTE ÎN AGRICULTURĂ

1.Dorel Bora, fermierul care își vinde utilajele, a fost reclamat la Poliție.

Dorel Bora crește un efectiv de circa 600 de ovine.

Fermierul a anunțat că renunță la agricultură și că își vinde toate utilajele agricole! A doua zi după ce a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook, fermierul Dorel Bora din Sînpaul, județul Cluj, a fost chemat la Poliție. Crescătorul de animale susține că este constant hărțuit de autoritățile statului, puse pe urma sa de către vecini influenți.

După ce,la data de 6 ianuarie, ”Agrointeligența“ a făcut cunoscut cazul fermierului Dorel Bora, acesta a primit ulterior o invitație de la secția de poliție din localitatea Baciu, județul Cluj. Acest lucru nu pare a fi o simplă coincidență dacă luăm în calcul faptul că invitația a venit imediat după ce crescătorul de animale a făcut publice problemele cu care se confruntă la el în comună și piedicile care îi sunt puse de către autorități fără vreun motiv întemeiat, cu suspiciunea că toate belele i se trag din cauza unor vecini influenți, dar care nu-l pot vedea în fața ochilor.

În invitația primită de la Poliție, fermierul este convocat să se prezinte la postul local în data de 9 ianuarie, în calitate de reclamat. În cazul în care crescătorul de animale nu se va prezenta în fața agenților, el va fi amendat. ”Agrointeligența“  a luat legătura și cu un agent al poliției din Baciu, care susține că fermierul nu a primit până acum nicio amendă: “Până acum nu a fost amendat. Chiar acum are o reclamație, încă nu s-a întâmplat nimic și până acum nu știu să o fi primit amezi”, a declarat agentul Cătălin Tarcea.

Se pare că fermierul, care a decis să își vândă utilajele, a fost reclamat pentru…câinii de la turma de oi. Dorel Bora are un efectiv de 600 de ovine și spune că a fost mereu atent cu numărul câinilor tocmai pentru a nu da motiv de plângeri celor care îl hărțuiesc. În plus, crescătorul de animale explică și că are câini blânzi, prietenoși, pe care nu are nicio reținere în a-i lăsa să se joace inclusiv cu fiica sa de 7 ani. ”Nu dețin câini agresivi, nu am nicio plângere din partea nimănui, totul se adună invidiei și dușmăniei care mi-o poartă ca ei nu pot face ce fac eu„, crede fermierul care a reușit, prin forțe proprii să își ridice o casă, să dețină trei tractorașe, o presă de balotat, și să își asigure hrana animalelor de pe o pășune luată în arendă.

 La rândul său, fermierul susține că și el a depus, de-a lungul timpului, reclamații la adresa vecinilor săi, dar în această privință poliția nu a luat nicio măsură: “Și eu am depus plângere împotriva lor, dar am văzut că nu s-a luat nicio atitudine. Pur și simplu ei mă hărțuiesc pe mine”.

Invitația primită și reclamația pe numele lui Dorel Bora nu sunt singurele incidente pe care fermierul din Sânpaul le-a pătimit cu poliția locală. Clujeanul spune că, într-o dimineață a fost luat chiar și cu mascații: “Am fost luat de poliție cu japca, cu mascații într-o dimineață. Toată neplăcerea a pornit de la un cioban pe care l-am mai ținut eu pe aici pe acasă și a avut ceva divergențe cu vecinii mei. La unul dintre vecini i-a dispărut o cameră de supraveghere și eu nu am zis că nu e posibil să o fi luat-o el, chiar l-am certat, am dat și declarație la poliție că e posibil să o fi luat-o de peste gard. Dar nu văd de ce a trebuit să fiu luat ca ultimul hoț” aprecizat ciobanul.

2. Oierul Dan Petrescu, replică dură pentru ministrul Petre Daea

Replică dură pentru ministrul agriculturii,domnul Petre Daea! Oierul argeșean Dan Petrescu se declară stupefiat de declarațiile recente ale ministrului Daea care fac referire la dispariția lânii de pe mărăcini și îl contrazice vehement pe șeful MADR și în alte chestiuni.

Potrivit crescătorului de oi din Argeș, ministrul Petre Daea nu își face deloc calculele atunci când face o afirmație,în cazul de față susținând că toată lâna din România însumează circa 14 mii de tone,când de fapt cantitatea de lână raportată la numărul de ovine din România depășeste 30 de mii de tone, având în vedere efectivele existente.

“Ministrul Agriculturii nu își face calculul la ceea ce declară. Declari la Bruxelles că ai 12 milioane de ovine în România și aici vii și spui că s-au colectat 14 mii de tone de lână. Păi cât are oaia,1 kilogram de lână? Nu mai are oaia 2 kilograme jumătate – 3 kilograme de lână? Nici măcar nu își fac calculele când declară ceva, nici măcar nu se gândesc: mă, câte ovine are România?

Păi vii și spui că nu mai există lână pe mărăcini? Păi de la 14 mii de tone, cât au declarat ei că s-au colectat, și până la 36 de mii de tone, cât ar trebui să fie după calculele declarate la Bruxelles, unde este lâna? Unde sunt 20 și ceva de mii de tone de lână, în canale sau unde sunt băgate? Putea să spună că a reușit din 30 și ceva de mii de tone de lână, după numărul de ovine pe care îl avem, să strângă 14 mii de tone. Era cu totul altceva! Nu să vii să faci fală, să spui că nu mai ai lână pe mărăcini și tu vii cu 14 mii de tone colectate? Mai mare rușinea, mai bine tăcea din gură!”.

Dan Petrescu are și o propunere pentru ministrul Petre Daea, care a declarat că s-au rezolvat ”unele probleme din oierit, că mai are de rezolvat unele și că altele nu se pot rezolva”: “Să spună clar ce probleme s-au rezolvat și motivul pentru care nu se pot rezolva celelalte”.

3.Țeapa”Șaban” și cu bovine!Crescător de animale,înșelat cu 18.000 de euro!

Prin intermediul anunțurilor,țeparii caută fermieri pe care să îi înșele Alertă pentru crescătorii de animale! Țeparii din Constanța/Tulcea au ieșit din nou ”la treabă”. Dacă până recent, familia Șaban din județul Constanța și Tulcea viza oierii, acum atenția acestor șarlatani s-a îndreptat și în direcția crescătorilor de taurine. Schema este aceeași: se pune anunț, se vine în localitate/la fermă,se încarcă animalele,se face contract și apoi…adio! Nicio plată, promisiuni în primă fază și apoi ignorarea apelurilor din partea fermierilor țepuiți!

Cotidianul ”Agrointeligența“ a scris în mai multe rânduri despre rețeaua care circulă în toată țara și țepuiește fermierii cu zeci de mii de euro. În ciuda faptului că numeroși oieri au depus deja plângeri la poliție, după ce au fost înșelați de familia Șaban din Constanța (Hârșova), prezentându-se și ca fiind din Tulcea, acești indivizi își văd în continuare de activitatea ilicită. Și pentru că în această perioadă, afacerea cu ovine merge mai greu – într-o oarecare măsură și din cauză că țeparii au ajuns să fie cunoscuți de ciobani, acum mafia constănțeană își îndreaptă atenția asupra crescătorilor de taurine.

S-a primit un apel din Satu Mare de la un crescător de bovine disperat după ce și-a vândut animalele acestor indivizi și la peste o lună distanță, aceștia nu doar că nu i-au plătit nimic, dar nici nu îi mai răspund la telefon. Este vorba despre aceeași familie Șaban care a țepuit deja zeci, poate deja sute de crescători de animale din mai multe județe ale țării.

Sfătuim fermierii să fie atenți cu cine încheie contractele pentru vânzarea animalelor și să verifice măcar pe internet sau cu alți fermieri infomații despre cei cu care fac afaceri.

Fiți vigilenți la orice asemănare între cazurile prezentate de reporterii ”Agrointeligența“ și situația în care vă aflați. Vă reamintim că numele familiei care colindă România înșelând fermierii este Șaban, prezentând acte de identitate și de PFA pe adrese din Hârșova– onstanța și județul Tulcea. Cel care încheie cele mai mult contracte este Regep Genghis Șaban, iar anunțurile sunt postate de acesta și de alți membri ai familiei sale pe grupurile de fermieri de pe Facebook și pe site-urile de anunțuri.

4. DEZVĂLUIRE: Primarii sabotează SUBVENȚIILE APIA pentru fermieri!

Subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – în pericol! Vasile Mocanu,director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, dezvăluie că programul național pentru cadastru gratuit este încetinit de numeroși primari care nu se implică. Oficialul OJCPI atrage atenția că după 2020 există un risc real ca subvențiile de la UE să mai poată fi achitate numai pentru suprafețe cu actele în regulă.

„Există unii primari sau reprezentanţi ai acestora care nu înţeleg încă rolul acestei lucrări în clarificarea situaţiilor care, de multe ori, sunt întortocheate din cauza multora etape succesive prin care cetăţenilor li s-au redat proprietăţile. Şi, atunci, avem situaţii în care oamenii se implică, dar primarii amână. Dar întâlnim şi cazuri în care primarii sunt destoinici, harnici şi vor să facă, însă nu pot, deoarece cetăţenii nu aduc actele”, reliefează Vasile Mocanu într-un interviu acordat publicației “Crainou.ro”.

VI.CULTURI VEGETALE CEREALIERE ȘI LEGUMICOLE

I.Petre Daea: fermierii români, adevărați eroi! în câmp sunt puține zone verzi!

Ministrul Petre Daea verifică în mod costant starea culturilor pe suprafețele deja însămânțate.Pe fermierii îi așteaptă un an 2019 greu, constată ministrul agriculturii Petre Daea.

Șeful de la agricultură a reamintit la data de 3 ianuarie, într-o conferință-bilanț a anului 2018 că, plata la timp a subvențiilor a reprezentat una dintre preocupările principale ale Ministerului Agriculturii și a Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în contextul unui an agricol care a debutat greu în toamnă, iar culturile înființate au rămas, în cazul grâului, ”la faza de bob încolțit”, fără răsărire însă.

”În toamnă nu am putut pregăti cum se cade solul, seceta pedologică a împiedicat executarea lucrărilor în câmp îngreunând activitatea fermierilor punând într-o situație dificilă fermierul care a trebuit pentru a pune sămânța în sol să facă mai multe treceri succesive, practic să cheltuiască mai mult. Și era imperios necesar să venim cu o subvenție suplimentară în această perioadă de timp (ministrul se referă la plata avansului în proporție de 70 la sută așa cum a obținut România și nu 50 la sută așa cum propunea Comisia Europeană n.r) în așa fel încât să ușurăm munca acestor oameni”, a explicat Petre Daea.

Însămânțarea a aproximativ 2 milioane de hectare cu grâu în acest condiții aprige îi  ridică pe fermieri la stadiul de eroi, mai apreciază ministrul care adaugă că, anul 2019 se anunță unul greu, în condițiile în care pe câmpuri nu se vede încă nicio zonă verde care să arate răsărirea grâului. ”Spun eroi pentru că au reușit anul acest să pună în sol o suprafață de aproximativ 2 milioane hectare de grâu, suprafață care ne asigură de fiecare dată echilibrul pe care îl urmărim în abordarea aceasta de succesiuni de culturi în asolamentul țării.

An greu. Vedeți afară că sunt puține zone verzi unde răsărirea nu a apărut, e adevărat, încolțitul bobului, da. Și de aici încă o dovadă a faptului că această susținere prin subvenții este extrem de necesară și că ea trebuie să rămână ca o constantă în consțiința statală, în conștiința fermierilor dar mai ales a aparatului administrativ de a acorda la timp subvențiile pentru fermieri. Lucrul acesta s-a întâmplat”, a spus ministrul în cadrul aceleiași conferințe.

Prognoza de specialitate a Administrației Naționale de Meteorologie arată că în prezent gradul de aprovizionare cu apă al solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se vor înregistra local în sud-estul, estul și sudul țării.

Pe fondul regimului termic din aer şi sol, mai scăzut decât în mod obișnuit, la speciile de rapiță, grâu și orz de toamnă, precum şi la cele pomi-viticole, se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. Totodată, în zilele cele mai reci, temperaturile minime din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10…-15°C) ale culturilor de toamnă, vor determina deprecierea aparatului foliar prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă.

2.Legume care se plantează în luna ianuarie în grădină și solaTop of Form

Legume care se plantează în luna ianuarie în grădină sau în solar. Chiar dacă vremea de afară nu dă de bănuit că agricultorii ar avea de muncă, lucrurile nu stau chiar așa. Luna ianuarie este o lună foarte importantă, mai ales pentru micii fermieri, întrucât aceasta este perioada în care se face un calendar al culturilor, se procură seminţele, îngrăşămintele şi se realizează o schiţă a plantării legumelor, în cazul grădinilor cu suprafeţe mici.

În ianuarie, gospodarii care au o suprafaţă de teren nu foarte mare, trebuie să își facă luna aceasta o schiţă şi să stabilească cu exactitate cu ce culturi vor începe şi cum le va intercala pentru a avea roade pe tot parcursul anului.

“Chiar dacă aveţi o grădină mică, puteţi face în aşa fel încât să asociaţi culturile astfel încât să aveţi roade tot anul. De exemplu, puteţi începe cu salata verde, ceapa şi usturoiul. Printre ele, puteţi pune tomatele. Roşiile, dar şi ceapa o puteţi asocia şi cu varza, mazărea şi fasolea cu gogoşarul şi aşa mai departe. Nu trebuie uitate ierburile aromatice pe care le puteţi planta printre legume, ele având un rol important şi în alungarea multor insecte dăunătoare”,explică inginerul Dan Mateiaşi, din comuna doljeană Moţăţei, pentru cotidianul ”Adevărul“

Tot în luna ianuarie trebuie să verificați și starea culturilor de toamnă. În cazul în care observaţi că s-a acumulat apă, trebuie obligatoriu s-o evacuaţi. Un alt sfat venit din partea inginerului Dan Mateiași este acela de a pregăti, în această perioadă, și răsadniţele pentru a semăna varza timpurie şi conopida timpurie.

În luna ianuarie se începe cultivarea legumelor care vor putea fi culese și consumate în perioada de primăvară. Printre acestea se numără:

Legume care se seamănă în ianuarie: morcovul

Este de preferat ca morcovii să fie plantați la sfârșitul lunii ianuarie, când trece înghețul, iar pământul este ușor de săpat și greblat. Se delimitează rânduri drepte, la o distanță de 15-20 de centimetri, și se sapă șănțulețe de 3 centimetri adâncime în care adaugă semințele la o distanță de 2-3 cm una de cealaltă. Morcovii trebuie udați la câteva zile pentru o dezvoltare rapidă.

Legume care se seamănă în ianuarie: varza

Cei mai mulți dintre grădinari demarează lucrările necesare cultivării acestei legume în luna ianuarie. Răsadurile de varză se cultivă la distanțe de 40-45 centimetri, după care solul se udă la fiecare 10-12 zile pentru o dezvoltare optimă.

Legume care se seamănă în ianuarie: salata verde

Poate fi cultivată spre sfârșitul lunii ianuarie. Semințele de salată verde se cultivă la distanțe de 14-20 cm între ele, astfel încât să se dezvolte fără să fie îngrădite în vreun fel.

Legume care se seamănă în ianuarie: păstârnacul

Păstârnacul se cultivă, de asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, în rânduri aflate la 25 centimetri distanță unele de altele. Solul trebuie să fie bine fertilizat, afânat, iar pentru o dezvoltare rapidă semințele trebuie înmuiate în apă călduță timp de două sau chiar trei zile înainte de cultivare. Ulterior, semințele se introduc în pământ la doi centimetri adâncime, iar solul se acoperă cu un strat de mraniță.

Legume care se seamănă în ianuarie: mazărea

Cultivarea acesteia începând cu luna ianuarie numai dacă solul nu este înghețat.

Fructe care se seamănă în ianuarie: căpșunile

Dacă plantați căpșunile în această lună trebuie să le acoperiți cu un clopot de sticlă sau cu plastic ca să fiți siguri că veți obține într-adevăr o recoltă timpurie.

Legumicultorii care au sere trebuie să înceapă cu igienizarea acestora şi eventualele reparaţii, după care pot trece la plantarea legumelor:

a.spanacul. Cu toate că spanacul se cultivă în mod natural la sfârșitul lunii februarie, acesta poate fi plantat în sere încă din luna ianuarie. Cu o temperatură cu câteva grade mai ridicată decât în mod normal pentru perioada respectivaă și cu umiditatea potrivita, spanacul va avea o dezvoltare puternică și va putea fi consumat încă din luna martie.

b.arpagicul. Luna ianuarie este un moment prielnic plantării întrucât va permite bulbilor să se dezolte cât mai mult până în momentul recoltării.

c.rubarba. Dacă preferaţi să creşteţi propria rubarbă din seminţe, acum este momentul plantării, o condiţie obilgatorie pentru reuşită este însă asigurarea căldurii necesare dezvoltării rapide a plantei.

d.cartofii. Ajutaţi cartofii să germineze timpuriu aşezându-i pe un pervaz.

d.salata verde. La acest moment, mulți legumicultori au deja salată în solar, în timp ce alții abia acum o plantează.

Tot în luna ianuarie, dacă doriţi o cultură intensivă, puteţi începe semănatul în sere al tomatelor şi ardeiului.

VII INDUSTRA ALIMENTARĂ

1.Anunț important pentru toți crescătorii de animale! reorganizarea sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine

 Este vorba despre Proiectul de Ordonanță a Guvernului privind reorganizarea sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, precum și monitorizarea, controlul și raportarea preţurilor de piață a carcaselor și a animalelor vii.

 Actul normative, elaborat la nivelul Ministerului Agriculturii, se află în dezbatere publică pe site-ul MADR, iar fermierii și asociațiile de profil pot semnala autoritățile cu privire la eventuale modificări pe care le consideră necesare la proiect. Termenul pentru transmiterea observațiilor este de 10 zile de la publicare actului pe site-ul MADR.

VIII.AGENȚIA PENTRU FINANȚAREA INVESTIȚIILOR RURALE(AFIR)

1.Șefii AFIR, chemați la București. Ministrul Petre Daea: ”Sunteți pe locul trei după APIA și ANIF!”

Șefii agenției de plăți, chemați din toată țara la București, pentru o întâlnire de început de an cu ministrul agriculturii Petre Daea. Conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a avut parte atât de aprecieri din partea lui Daea, dar și, voalat, de o observație.

Ministrul agriculturii Petre Daea a avut la data de 9 ianuarie,o întâlnire de lucru cu conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), de la nivelul întregii țări, pentru stabilirea obiectivelor pentru anul 2019.

În deschiderea ședinței de lucru, Petre Daea i-a felicitat pe funcționarii AFIR pentru rezultatele obținute anul trecut și pentru atingerea obiectivelor stabilite. Ministrul le-a mai transmis acestora că speră ca și anul acesta să obțină rezultate cel puțin la fel de bune ca și anul anterior.

“Este un început de an și lucrurile trebuie puse bine la punct…Vreau să vă felicit pentru rezultatele obținute, ne-am încadrat în program și am atins obiectivul pe care ni l-am stabilit, asta pentru că ne-am organizat și apoi am urmărit fiecare în parte ce are de făcut. Am socotit necesar ca rapid să ne stabilim ce avem de făcut pentru anul 2019 pentru fiecare funcționar din AFIR în așa fel încât să punem în mișcare programul, să aducem toți banii de la Uniunea Europeană prin proceduri corecte, cu respectarea metodologiilor de lucru, cu implicarea de sus până jos, începând cu mine și până la funcționarul cu răspunderea cea mai mică…

Am urmărit și execuția bugetară și am constatat că sunteți pe al treilea loc în ordinea rezultatelor: pe primul loc e APIA, pe locul doi este ANIF(Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, iar pe locul trei este AFIR. Meritați toate aprecierile mele și nu avem niciun motiv ca anul 2019 să fie altfel”, a declarat Petre Daea în cadrul primei întâlniri de lucru de anul acesta cu reprezentanții AFIR.

Vă reamintim că ieri, marți – 8 ianuarie, Ministerul Agriculturii a anunțat care vor fi primele submăsuri pentru care se vor lansa sesiuni de proiecte în acest an.

2..Calendar AFIR 2019: Submăsurile și fondurile disponibile pentru proiecte cu bani europeni

Calendar AFIR 2019: 445,8 milioane de euro, pregătite pentru fermierii români. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat la data de 7 ianuarie că, va deschide, prin Autoritatea de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală, în trimestrul I al anului 2019, noi sesiuni de primire de proiecte.

Astfel, în primul trimestru al acestui an vor fi disponibile fonduri pentru Submăsurile (sM):

4.1a–Investiții în exploatațiile pomicole (51.013.105 euro),
           4.3 – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – irigații (200.000.000 euro),
           5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile (14.775.003 euro) și
           5.2 – Sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale (13.677.431 euro).

De asemenea, infrastructura locală va beneficia de finanțare prin deschiderea unor noi sesiuni pentru:

 Submăsura 7.2 – Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică – ITI Delta Dunării (16.777.774 euro),

 Submăsura 7.4 – Sprijin pentru investițiile în crearea, îmbunătățirea sau extinderea serviciilor locale de bază destinate populației rurale, inclusiv a celor de agrement și culturale, și a infrastructurii aferente (13.761.860 euro) sau
            Submăsura 7.4  7.6 – Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural-ITI Delta Dunării (4.990.902 euro).
            Grupurile de Acțiune Locală vor avea la dispoziție o nouă oportunitate de finanțare prin Submăsura 7.4 19.3 – Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală – Componenta B “Implementarea activităților de cooperare ale GAL-urilor selectate (9.270.000 euro).

În aceeași perioadă de timp a trimestrului I, vor fi lansate sesiuni pentru Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor (Submăsura 15.1) și Prime pentru asigurarea culturilor a animalelor si a plantelor (Submăsura 17.1), valoarea totală a fondurilor disponibile pentru aceste submăsuri fiind de 110.151.918 euro.

Reamintim că în acest moment sunt deschise sesiuni de primire a proiectelor pentru:

Submăsura 1.1–Sprijin pentru formarea profesională şi dobândirea de competențe pentru formarea beneficiarilor submăsurilor 6.1, 6.3 și 10 (cost standard),
Submăsura 1.2–Sprijin pentru activități demonstrative și de informare – acțiuni de informare pentru fermieri,
Submăsura 4.1–Investiții în exploatații agricole – sector vegetal, zona montană,     Schema de ajutor de stat GBER – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole aferentă Submăsura 4.2, Schema de minimis pentru proiectele finanțate prin Submăsura 4.2, dar și Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole (Submăsura 4.2).

Pe lângă aceste linii de finanțare, cei interesați au la dispoziție:

         Submăsura 8.1–Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite, sau

Submăsura 16.1/16.1a–Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol/ pomicol – Etapa 2.

Mai mult decât atât, din data de 3 ianuarie a fost deschisă primirea de proiecte pentru Submăsura 16.4/ 16.4a – Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare (agricol/pomicol).

Valoarea fondurilor alocate pentru submăsurile disponibile în acest moment este de 475.836.748 de euro.

Detalii privind modul de accesare sau alte informații relevante sunt disponibile pe paginile web ale AFIR (www.afir.info), APIA (www.apia.org.ro) și MADR

 IX.MARKETINGUL PRODUSELOR ALIMENTARE

1.Bursa cerealelor 2019. Prețuri în urcare pentru grâu și porumb

Porumbul a atins un preț record pentru ultimele luni.Bursa cerealelor 2019 a adus, în prima săptămână complet lucrătoare din acest an,o primă veste bună pentru fermieri. Prețurile cerealelor au crescut pe piața europeană, iar în cazul porumbului Matif, acesta s-a tranzacționat pe Bursa de Paris la cea mai mare cotație din ultimele 4 luni.

Grâul Matif a crescut ieride la data de 9 ianurie, cu 0,4%. Astfel, prețul pentru grâul recoltat anul trecut și vândut acum  a ajuns la 206,0 euro pe tonă. Pe bursa americană de cereale, la Chicago, grâul a crescut cu 0,2% până la 190,24 dolari pe tonă.

Cotația porumbului Matif a crescut cu 0,3 procente și a atins 182,75 euro pe tonă. Porumbul de pe Bursa de Valori din Paris este în prezent cel mai scump de la sfârșitul lunii august 2018.

2.Preț miei 2019. Oierii își fac primele calcule încă din campania de fătări!

Prețul mieilor în viu, în 2019, îi preocupă pe oieri care discută intens despre cât vor putea cere și încasa pentru kilogramul de ovină în acest an. Unii crescători au intrat deja în campania de fătări, alții au programat fătările mai târziu, după cum pică Paștele în 2019, dar toți se tem că vor avea probleme cu valorificarea animalelor.

Cei mai mulți oieri își fac planul de afaceri în funcție de perioada sărbătorilor pascale – anul acesta, Paștele catolic pică pe 21 aprilie, iar Paștele ortodox va fi pe 28 aprilie. Oierii se tem însă că interesul a devenit tot mai mic pentru mielul de pe masa de Paște, iar corelat și cu piedicile de la export, prețurile la ovine vor fi mai mici în 2019. Cei mai pesimiști cred că vor fi nevoiți să vândă mieii la prețuri derizorii de numai 4-5 lei pe kilogram la animalele ce pleacă direct din fermă.

Oierul Dan Petrescu, din județul Argeș, crede că în acest an prețul la miei va fi mai prost ca anul trecut. Dacă până în luna aprilie speră la un preț situat undeva la 10 lei per kilogram, în apropierea Paștelui acesta preconizează că prețul va scădea.“Dacă va merge tot în ritmul ăsta, prețul mieilor va fi mult mai slab ca anul trecut ,pentru că Paștele va fi târziu și atunci va fi un preț foarte slab.

Orientativ, acum, pe timp de iarnă, cel puțin până la 1 aprilie, cred că prețul va fi undeva la 10 lei per kilogram, iar după aceea va scădea sub 10 lei. Dacă nu se va face nimic și nu se vor deschide contracte, eu așa zic că va fi mai prost ca anul trecut, pentru că pe piața internă, foarte puțin se vinde carnea de miel. Acum de Paște oamenii pleacă, nu mai stau acasă să gătească,nu mai e ce a fost odată”, a declarat oierul Dan Petrescu pentru”Agrointeligența.”

În pofida faptului că prețul se preconizează a fi mai mic ca anul trecut, cheltuielile cu întreținerea animalelor sunt însă mai mari, potrivit ciobanului argeșean: “Iarna e grea, s-a pus pe noi din decembrie, și cheltuielile se ridică mult mai mult, deci încă o lună de iarnă în plus contează foarte mult”.

Chiar dacă nu se întrevede un viitor prea bun, Dan Petrescu își vede în continuare de mioarele sale, mai ales că în această perioadă se desfășoară campania de fătări, și speră să prindă totuși un preț bunicel la miei: “Acum este o grămadă de treabă că fată oile. Am o mie de oi fătătoare. Mieii la Paște o să-i dăm probabil, dacă o să se facă mai măricei și o să reușim să dăm o parte din ei mai dinainte am prinde un preț mai bun, sperăm”.

În privința prețului la miei în acest an părerile sunt însă împărțite.

Astfel, în timp ce unii crescători sunt extrem de optimiști și plasează prețul în jur de 10-15 lei, alții susțin că prețul va fi de 7-8 lei per kilogram. Există însă și scenarii sumbre potrivit cărora prețul mieilor în viu poate ajunge chiar și între 3 și 5 lei per kilogram.

De asemenea, potrivit altor crescători care nu se aruncă în extreme, prețul per kilogram pe carnea de miel în viu în 2019 va fi undeva în jur de 10-12 lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s